Jak obniżyć cholesterol? Nie należy lekceważyć tego problemu, bo zbyt wysoki cholesterol znacznie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, a tym samym chorób sercowo-krążeniowych i może prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu. Ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu można walczyć nie tylko z pomocą leków, ale równie skutecznie za pomocą naturalnych środków leczniczych, czyli ziół. Oprócz zdrowej diety i aktywności fizyczna, warto sięgnąć po herbatki z roślin leczniczych, które w łagodny sposób poprawiają lipidogram krwi.
Cholesterol to bardzo ważny związek, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Odgrywa kluczową rolę w produkcji hormonów płciowych, a także wchodzi w skład błon komórkowych oraz osłonek mielinowych, które chronią komórki nerwowe przed uszkodzeniem. Dodatkowo cholesterol stanowi składnik żółci, dzięki czemu wspiera proces trawienia tłuszczów.
Rozróżniamy dwa rodzaje cholesterolu:
HDL, czyli „dobry” oraz LDL – „zły”.
Niebezpieczeństwo stwarza sytuacja, gdy stężenie frakcji LDL wzrasta i przez długi czas utrzymuje się powyżej 115 mg/dl.
Jakie są objawy zbyt wysokiego stężenia cholesterolu we krwi? Wśród najczęstszych dolegliwości można wymienić:
* utrudnione gojenie się ran, szczególnie na nogach,
* obrzęki stóp, początkowo tylko wieczorem, a z czasem niezależnie od pory dnia,
* nocne skurcze łydek i stóp,
* zmiana zabarwienia skóry na ciemniejszą,
* oziębienie skóry stóp,
* ból w klatce piersiowej, spowodowany zwężeniem tętnic,
* zapalenie oraz ból ścięgna Achillesa,
* pojawienie się rąbka starczego rogówki, czyli białej obwódki wokół tęczówki,
* pojawienie się żółtaków cholesterolowych, czyli żółtych grudek na powiekach, łokciach oraz w okolicy ścięgna Achillesa.
Niestety, przedłużające się zbyt wysokie stężenie cholesterolu w organizmie może prowadzić do rozwoju poważnych schorzeń, w tym:
* miażdżycy,
* zawału serca,
* udaru mózgu,
* a także zatoru płucnego.
Przy wysokim stężeniu cholesterolu we krwi warto zmienić nawyki żywieniowe i wprowadzić do jadłospisu produkty bogate w kwasy omega-3 np. siemię lniane.
Napary warto pić nie tylko przy dolegliwościach ze strony układu krążenia, ale również jako element codziennej profilaktyki.
W profilaktyce miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu ważna jest również aktywność fizyczna, która wspiera układ krążenia i łagodnie obniża wysoki poziom cholesterolu we krwi.
Jakie rośliny pozytywnie wpływają na prawidłowy stan cholesterolu w organizmie?
Imbir lekarski
Od wieków stosowany jest jako naturalny środek na wiele dolegliwości. Roślina ta poprawia krążenie krwi, a także zmniejsza stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, dzięki czemu może służyć jako element profilaktyki miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Dodatkowo roślina ta wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.
Kozieradka pospolita
Skuteczny produkt w walce z wysokim poziomem glukozy oraz nadmiernym wypadaniem włosów. Niewiele osób jednak wie, że roślina ta wykazuje również działanie obniżające stężenie cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów we krwi. Kozieradka jest źródłem saponin, które przyspieszają metabolizm cholesterolu i opóźniają wchłanianie związków tłuszczowych w jelicie. Dodatkowo działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo.
Len zwyczajny, czyli siemię lniane
Niesłusznie niedoceniany produkt, który jednak jest żywnością o bardzo korzystnych właściwościach. Stanowi bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Dodatkowo znajdziemy tam niezbędne witaminy i związki mineralne. Warto także wspomnieć, że len zwyczajny uzupełnia dietę o błonnik pokarmowy, który również walczy z wysokim stężeniem cholesterolu.
Czarnuszka siewna
Napary z czarnuszki siewnej zawierają kwasy omega-3, które w skuteczny sposób walczą ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu. Dodatkowo fitosterole zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelicie, a tym samym ograniczają rozwój i odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach. W licznych badaniach udowodniono, że regularne spożywanie naparu z jednej łyżeczki czarnuszki może skutecznie poprawić profil lipidowy i zmniejszyć stężenie cholesterolu frakcji LDL.
Ostropest plamisty
Jeśli mamy zbyt wysoki cholesterol we krwi, warto także pić napary z ostropestu plamistego. Roślina ta zawiera sylimarynę, czyli związek o udowodnionym działaniu ochronnym na wątrobę. Dodatkowo pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci, a także poprawia trawienie tłuszczów. Udowodniono, że napary z ostropestu plamistego hamują rozwój i odkładanie się blaszek miażdżycowych w tętnicach oraz równocześnie zwiększają stężenie cholesterolu frakcji HDL.
Karczoch zwyczajny
Najpopularniejsza rośliną, która zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi jest karczoch zwyczajny. Jest znakomitym źródłem antyoksydantów, głównie karotenoidów, kwasu askorbinowego i polifenoli, które wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz hipocholesterolemiczne, czyli obniżające stężenie cholesterolu frakcji LDL. Dodatkowo karczoch obfituje w cynarynę i luteolinę – związki zwiększające wydalanie cholesterolu wraz z żółcią.