To, jak się odżywiamy bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie w każdym wieku. Jednak najbardziej istotna staje się w wieku senioralnym, gdy organizm nie jest już w stanie udźwignąć ciężaru lekkomyślności. Co więc najlepiej jeść, by mieć zdrowe serce?
Wdrożenie w życie diety kardiologicznej może w znacznym stopniu uchronić nas przed chorobami serca. Dlatego ten rodzaj odżywiania poleca się nie tylko osobom, które mają już problemy zdrowotne, ale w zasadzie wszystkim, którzy chcą mieć „serce jak dzwon”. Obok diety kardiologicznej istnieją też zalecenia żywieniowe również dla innych schorzeń. Dużą popularnością, zwłaszcza wśród seniorów, cieszy się dieta dla osób starszych z cukrzycą.
Na to trzeba uważać!
Dieta na serce znaczącą wzmacnia ten najbardziej aktywny mięsień naszego ciała. Należy uświadomić sobie, że tryb życia, jaki prowadzimy bezpośrednio wpływa na jego stan. Obok systematycznej aktywności fizycznej, dostosowanej do wieku i możliwości, należy wprowadzić odpowiednią dietę kardiologiczną. Przede wszystkim polega ona na:
1. Ograniczeniu tłuszczów.
2. Zmniejszeniu spożycia soli.
3. Rezygnacji z przetworzonej i modyfikowanej żywności (konserw, przemysłowo produkowanych wędlin.
4. Regularnym przyjmowaniu posiłków.
Do produktów wzmacniających serce, które można bez wyrzutów sumienia włączyć do codziennej diety osoby dbającej o serce, zaliczamy:
drób (bez skóry),
chude ryby,
olej rzepakowy lub oliwę z oliwek,
owoce (zwłaszcza cytrusy)
warzywa strączkowe,
różnego rodzaju kasze,
płatki owsiane.
Osobom mającym problemy kardiologiczne zaleca się spożywanie czerwonego, wytrawnego wina. Kieliszek trunku można wypić do obiadu, ponieważ działa on przeciwzakrzepowo. Obniża także poziom fibrynogenu w układzie krwionośnym. Jeśli najdzie nas ochota na słodycze najlepiej sięgnąć po gorzką czekoladę.
Równocześnie z rozpoczęciem diety należy wdrożyć w życie systematyczną aktywność fizyczną oraz zaprzestać palenia tytoniu. Na początku walki z nałogiem pomóc może e-papieros.