Osoby powyżej 60. roku życia zaczynają borykać się z wieloma problemami zdrowotnymi, które nie pozwalają im czerpać pełnej satysfakcji z jedzenia uważanego w młodszym wieku za podstawowe. Z tego względu warto zastanowić się nad zmianą stylu odżywiania na lekkostrawny. Na czym polega dieta lekkostrawna dla seniora? Jakie produkty powinny się w niej znaleźć, a które należy wyeliminować?
Dlaczego to takie ważne?
Wraz z postępującymi procesami starzenia w organizmie dochodzi do wielu niekorzystnych zmian, które utrudniają prawidłowe wchłanianie i wykorzystywanie spożywanych składników pokarmowych. U osób starszych zmniejsza się wydajność procesu produkowania śliny oraz enzymów trawiennych, przez co znacznie może spadać przyswajalność niezbędnych składników odżywczych.
Dodatkowo pogarsza się perystaltyka jelit oraz przełyku, co z kolei często wiąże się z wystąpieniem niestrawności, zgagi, zaparć albo biegunek. Coraz większe są także problemy z przełykaniem, nierzadko wskutek organicznych zaburzeń natury neurologicznej.
Gorsze wchłanianie
Poza wspomnianymi czynnikami, które utrudniają przyswajanie składników odżywczych, dochodzi też do zmniejszenia liczebności kosmków jelitowych – czyli wypustek w błonie śluzowej jelita cienkiego zwiększających powierzchnię wchłaniania substancji odżywczych z układu pokarmowego. Można zatem wywnioskować, że mniej kosmków jelitowych to dodatkowy czynnik utrudniający osobom starszym wydajne wykorzystywanie zawartych w pokarmie składników odżywczych.
To powoduje, że w organizmie seniora może dochodzić do pojawienia się albo pogłębienia niedoborów witamin i składników mineralnych, a także makroskładników. Aby temu zapobiec oraz odżywić osłabiony organizm, zaleca się wprowadzenie diety, która jak najmniej będzie obciążała już słabo wydolny układ pokarmowy.
Mniej błonnika, mniej smażenia
Chodzi tu o dietę lekkostrawną – czyli taką, w której znacznie ogranicza się błonnik i preferuje się inne od smażenia sposoby przygotowywania pokarmów. Jest to właściwy sposób odżywiania osób starszych z problemami układu pokarmowego, ponieważ zmniejsza ryzyko podrażniania przewodu pokarmowego i jelit przez niestrawione fragmenty pokarmu (błonnik).
Podstawowe zasady diety lekkostrawnej dla osób starszych:
* ograniczenie błonnika (o tym, jakie konkretnie produkty należy eliminować, przeczytasz w kolejnym akapicie).
* spożywanie niewielkich objętościowo posiłków w odstępach co 2,5 – 4 godziny (nawet 6-7 posiłków dziennie).
* dostosowanie kaloryczności do zapotrzebowania (niejedzenie więcej, niż potrzebuje organizm seniora). Według Instytutu Żywności i Żywienia jest to odpowiednio 1700-2200 kcal/dobę dla mężczyzn i 1500-1900 kcal dla kobiet.
* poza posiłkami należy uwzględnić w menu duże ilości płynów – pozwala to niwelować ryzyko wystąpienia zaparć i poprawia perystaltykę jelit.
* jedzenie posiłków w spokojnej atmosferze, na siedząco, bez pośpiechu.
Źródło: drmax.pl